حد و تعزير مجازات هايي هستند که در قانون براي برخي جرائم در نظر گرفته شده است.


حد


 


حد و تعزير از جمله مجازات هايي  هستند که در قانون براي برخي از جرائم تعيين شده است. گاهي مردم با برخي از  موضوعات و مباحث حقوقي مواجه مي‌شوند که لغات و اصطلاحاتي تخصصي و بعضا  پيچيده که خاص مباحث حقوقي است در آن ها به کار برده شده است. معاني بعضي  از اين اصطلاحات به حدي غريب است که حتي معناي لغوي آن نيز براي شنونده  مشخص نيست، چه برسد به درک مفهوم و موضوع آن. دانستن اين اصطلاحات و درک  تفاوت بين آن‌ ها، مي‌تواند باعث ارتقاي سطح معلومات و دانش حقوقي ما شود.  لذا در مجله دلتا سعي داريم به بررسي دو  اصطلاح حقوقي حد و تعزير و تفاوت آن ها  بپردازيم. و همچنين بررسي اين که  در چه جرايمي دادگاه حکم به مجازات حد و تعزير خواهد داد.


مجازات


تعزير چيست؟


طبق ماده 18 قانون مجازات اسلامي که مقرر مي‌دارد: «تعزير مجازاتي است که مشمول عنوان حد، قصاص يا ديه نيست  و به موجب قانون در موارد ارتکاب محرمات شرعي يا نقض مقررات حکومتي تعيين و  اعمال مي‎شود. نوع، مقدار، کيفيت اجراء و مقررات مربوط به تخفيف، تعليق،  سقوط و ساير احکام تعزير به موجب قانون تعيين مي شود.» بنابراين تعذير  مجازاتي است که  نوع و مقدار آن در شرع (دين اسلام) تعيين نشده و به نظر  قاضي واگذار شده است که با توجه به نوع جرم ارتکابي و ميزان تحمل مجرم‌  تعيين مي‌شود. مجازات هايي تعزيري حبس و شلاق هستند. دادگاه در صدور حکم  تعزيري، با رعايت مقررات قانوني، موارد زير را مورد توجه قرار مي‌دهد:


الف- انگيزه مرتکب و وضعيت ذهني و رواني وي حين ارتکاب جرم


ب- شيوه ارتکاب جرم و نتايج زيانبار آن


پ- اقدامات مرتکب پس از ارتکاب جرم


ت- سوابق و وضعيت فردي، خانوادگي و اجتماعي مرتکب و تاثير تعزير بر وي


حد چيست؟


بر طبق قانون، حد مجازاتي است که موجب، نوع، ميزان و کيفيت اجراي آن در شرع مقدس(دين اسلام)، تعيين شده است.


مجازات حبس


تفاوت حد و تعزير


حد و تعزير مجازات هايي هستند که در قانون  براي برخي جرايم در نظر گرفته شده است. در زير به تفاوت اين مجازات ها با  يکديگر اشاره شده است.


1. مقدار تعزير به نظر حاکم شرع بستگى  دارد و به اقتضاى زمان و مکان، نوع گناه و مرتکب شونده آن، تفاوت مي‌کند،  ولى همواره از بالاترين حد شرعى که صد ضربه شلاق تعيين در قانون شده کمتر  است.


قانونگذار ميزان مجازات حد را از متن صريح  قرآن اقتباس کرده و ميزان آن مطابق حدودي است که در قرآن ذکر شده است. به  طور مثال مجازات شرب خمر (مصرف مشروبات الکلي)، که مجازات‌ آن هشتاد ضربه  شلاق است و در هنگام رسيدگي به ارتکاب اين جرم قاضي نمي‌تواند در راي خود  ميزان آن را از هشتاد ضربه کمتر يا زيادتر کند و اين موضوع ربطي به نوع جرم  ارتکابي ندارد. در واقع ميزان شرب خمر، چه کم باشد و چه زياد شامل اين حد  مي‌شود. اين در حالي است که ميزان مجازات تعزيري را مجلس تصويب کرده و  ميزان حداقل و حداکثر اغلب مجازات‌ هاي تعزيري در قانون معين شده است. که  قاضي دادگاه مي‌تواند بين حداقل و حداکثر را بيان و تعيين کند البته بايستي  مجازات متناسب با جرم ارتکابي باشد.


2.نحوه اجراي مجازات حد با تعزيري متفاوت  است. به عنوان مثال اگر کسي که شلاق که يک مجازات حدي است را مي‌زند به  قسمتي از بدن مجرم برخورد کند(مثلا هنگام شلاق زدن، چشم مجرم هم صدمه  ببيند)، در اين مورد مامور اجراي حکم (شلاق زننده) مسئول نيست، ولي در  اجراي حکم شلاق در مجازات تعزيري در هنگام تازيانه زدن اگر شلاق به جاي  ديگري از بدن مجرم اصابت کرد و او صدمه ديد، شخصي که تازيانه مي‌زند مسئول  است و  ممکن است مم به پرداخت ديه به مجرم شود.


همچنين بخوانيد:


تقسيط ديه امکان پذير است؟ 


انواع مجازات در قانون جديد 


پلاک ثبتي و پلاک تفکيکي را بشناسيد 


چه زماني مرد مي تواند از تحصيل زن جلوگيري کند؟ 


فک پلاک خودرو ؛ چه شرايطي دارد؟ 


مشخصات

تبلیغات

محل تبلیغات شما

آخرین مطالب این وبلاگ

محل تبلیغات شما محل تبلیغات شما

آخرین وبلاگ ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

Tom حل مشکلات نرم افزار و سخت افزار رایانه اینترنت نرم افزارها خنده های حباب در باران ـ حبیب حسن نژاد دلنوشته های روزانه من میز مدیریتی وبگاه جامع طراحی سایت و سئو تابستون متولدین ماه های مختلف سال کسب درامد واقعی آرایش عروس