عقد لازم به عقدي اطلاق مي‌شود که در آن هيچ کدام از طرفين حق و اختيار برهم زدن (فسخ) آن را دارا نمي‌باشند مگر در مواردي که در آن شرط فسخ جاري باشد. عقد بيع، عقد اجاره و … نمونه اي از مهم‌ترين عقود لازم هستند.

هبه


هبه از جمله عقودي که در بخش‌ هاي مختلف مورد استفاده قرار مي‌گيرد که يکي از اين بخش‌ها، مربوط به حوزه املاک و مسکن است. در مجله دلتا به بررسي ابعاد حقوقي عقد هبه مي‌پردازيم.


هبه چيست؟



هبه در لغت به معناي بخشش و هديه معني شده است. و در اصطلاح حقوقي به عقدي گفته مي‌شود که در آن، يکي از طرف هاي عقد، به صورت رايگان مال يا ملکي را به طرف ديگر اهدا مي‌کند. به شخصي که مال يا ملکي را اهدا مي‌کند، تمليک کننده و در اصطلاح حقوقي، واهب گفته و شخصي را که آن مال يا ملک مربوطه به تملکش در آمده است، متهب مي‌نامند. همچنين مالي که به عنوان هبه در نظر گرفته شده است، عين موهوبه ناميده مي‌شود. به عبارت ديگر عقدي که در آن، يکي از طرف ها ( واهب) مالي ( عين موهوبه) را به صورت رايگان و مجاني به تملک طرف ديگر( متهب) در مي‌آورد، عقد هبه گفته مي‌شود. شايان ذکر است که تمليک کننده (واهب) بايد مالک اصلي  آن مالي باشد که تمليک مي‌کند. در غير اين صورت، اين عقد قانوني نيست.

رجوع از هبه

شرايط قانوني عقد هبه



براي درک اين موضوع که هبه داراي چه شرايطي است و جزء عقود لازم يا جايز به شمار مي‌آيد، بايد ابتدا هر يک از عقود لازم و جايز تعريف شوند.


عقد لازم


به عقدي اطلاق مي‌شود که در آن هيچ يک از طرف هاي قرارداد اختيار برهم زدن و فسخ آن را ندارند مگر در مواردي که در آن شرط فسخ ذکر شده باشد. از جمله عقود لازم مي‌توان به عقد بيع (خريد و فروش)، عقد اجاره و … نام برد.

عقد جايز


به عقدي گفته مي‌شود که در آن هر کدام از دو طرف، در هر زمان که اراده کنند، مي‌توانند که آن را لغو برهم بزنند. عقد وکالت، عقد وديعه و … از جمله عقود جايز محسوب مي‌شوند.

طبق ماده 805 قانون مدني که مقرر مي‌دارد: بعد از فوت واهب يا متهب رجوع ممکن نيست‌. با وجود اين، به نظر مي رسد رجوع از عقد هبه امري شخصي است و ولي يا مقيم واهبي که پس از هبه کردن محجور (ديوانه ) شده است نمي‌تواند از آن رجوع کند و شخص واهب بايد در اين باره تصميم بگيرد. بنابراين با توجه به ماده 805 قانون مدني، مي‌توان دريافت که هبه از جمله عقود لازم است. زيرا در اين عقد بر خلاف عقود جايز، شخص اهدا کننده نمي‌تواند عقد هبه را منحل کند و در واقع از آن رجوع کند.

عقد هبه

موانع رجوع از هبه


منظور از رجوع از هبه يعني بازگشت و انصراف فرد اهدا کننده از مال يا ملکي است که در قالب عقد هبه به شخص ديگري اهدا کرده است. اما در برخي موارد رجوع و بازگشت از عقد امکانپذير نيست و با موانعي روبه رو است. که در زير به اين موارد اشاره شده است.


• در مواردي که تمليک کننده مال يا ملکي  را به پدر يا مادر و يا فرزندان خود اهدا کند؛ امکان بازگشت از عقد هبه وجود ندارد. به عبارت ديگر در صورتي که اهدا گيرنده يکي از فرزندان يا پدر و مادر تمليک کننده باشد، قابليت رجوع به عقد ممکن نيست.
• در صورتي که عقد هبه در مقابل چيز ديگري باشد و آن چيز نيز محقق شده باشد؛ قابل رجوع نيست.
• يکي ديگر از موارد غير قابل رجوع بودن عقد هبه زماني است که مال يا ملک از تملک اهدا گيرنده خارج شده و وي ديگر مالک آن نباشد.
• ايجاد تغيير در مال يا ملک تمليکي است. به طور مثال اگر موهوبه يک زمين باشد و در آن ساختماني احداث شود.

در خصوص اين سؤال که براي امکان بازگشت و حق رجوع مي‌توان شروطي در نظر گرفت يا خير بايد در نظر داشت که در اين مورد علي رغم اختلاف نظرهايي که بين حقوقدانان وجود دارد بايد گفت به طور کلي تعيين شروطي براي ايجاد حق رجوع و بازگشت براي تمليک کننده در عقد، از نظر حقوقي امکان پذير است.


مطالب بيشتر در مجله حقوقي دلتا.







مشخصات

  • جهت مشاهده منبع اصلی این مطلب کلیک کنید
  • کلمات کلیدی منبع : رجوع ,اهدا ,عقود ,کننده ,ديگر ,لازم ,عقود لازم ,تمليک کننده ,جمله عقود ,گفته مي‌شود ,قابل رجوع ,عقدي اطلاق مي‌شود
  • در صورتی که این صفحه دارای محتوای مجرمانه است یا درخواست حذف آن را دارید لطفا گزارش دهید.

تبلیغات

محل تبلیغات شما

آخرین مطالب این وبلاگ

محل تبلیغات شما محل تبلیغات شما

آخرین وبلاگ ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

دعانویس بسیار قوی ایران,09053876440 cinema-cinema2.parsablog.com Heather جواد علي نژاد گل پونه تضمینی|خریدفروش برنج ایرانی در اصفهان معرفی و بررسی محصولات جی ال ایکس Becca ادکلن بلک افغان خبری:اجتماعی-سیاسی